Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Global aktion för kvinnors företagande
”Don’t make me go all New York on you!” I förgrunden Nell Merlino, en av symposiets inspirerande talare. Hon driver Count Me In for Women’s Economic Independence, en icke vinstdrivande organisation som hjälper mikroföretagande kvinnor att växla upp till miljondollarsföretag. Här i en panel med Cindy Padnos, Illuminate Ventures, USA och Gloria Tomatoe Serobe, Wipcapital, Sydafrika. Foto: Sofia Ernerot.
Publicerad: 2012-07-05
Följande text publicerades även under vinjetten ”Esbrinytt” i Entré nr 2, 2012:

Global aktion för kvinnors företagande

”Studera kvinnor som är företagare? Då kan ni väl lika gärna studera rödhåriga personer som är företagare!” Professorerna Carin Holmquist och Elisabeth Sundin möttes av skepsis när de startade sina forskarkarriärer på 1980-talet. I dag är intresset för kvinnors entreprenörskap betydligt större.

1-2 juni genomfördes Global Symposium on Women’s Entrepreneurship på Münchenbryggeriet i Stockholm. 30 talare och 200 deltagare diskuterade finansiering, innovation, förebilder och tillväxt – allt med fokus på kvinnor som är företagare.

Symposiet arrangerades av Esbri i samarbete med Tillväxtverket och Vinnova, samt med bidrag från Regeringskansliet. Men det var inget enskilt evenemang, vilket Esbris vd Magnus Aronsson betonade när han hälsade välkomna. Symposiet utgör ett första steg i utvecklingen av ett globalt nätverk för kunskapsutbyte och handling kring kvinnors företagsamhet.

Under de två dagarna varvades presentationer och paneldiskussioner med snabba pitchar från nya innovatörer och entreprenörer. Det fanns gott om tid för nätverkande, något som de deltagande företagarna, finansiärerna, policyskaparna, forskarna, studenterna, journalisterna, rådgivarna och konsulterna verkade uppskatta. Kunskap från konferensen spreds också via sociala medier i realtid. Hashtaggen #gswe12 var till och med uppe och trendade ett tag på Twitter.

Även om entreprenörsklimatet och förutsättningarna ser helt olika ut i Sverige, Sydafrika och Silicon Valley stod det klart att vi har mycket att lära av varandra. Genom att se vad som fungerat – eller inte fungerat – på andra håll i världen kan man påverka situationen i det egna landet.

Bland de initiativ som presenterades fanns We Connect International, Count Me In for Women’s Economic Independence, The Women’s Organization, Global Entrepreneurship Program, Going for Growth, The Diana Project, Goldman Sachs 10,000 Women och Cartier Women’s Initiative Awards. Vi fick inblickar i intressanta och framgångsrika företag som Wiphold, Zipcar, Securico, Mutewatch, Fabindia och Middagsfrid.

Det enda man kan beklaga är väl att Hillary Clinton missade symposiet med en dag. Om hon hade förlagt sitt Sverigebesök till 2 juni i stället för 3 juni hade hon fått möta en imponerande samling människor som kunnat bidra med värdefull input till hennes internationella råd om kvinnors företagande. Next time, Hillary!

Läs mer på www.esbri.se/gswe12 och esbribloggen.blogspot.se
Hela konferensen filmades och kan ses på www.esbri.se/webb-tv


Text: Åse Karlén


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu