Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatBloggen finns kvar men har inte så hög prioritet i vårt nya arbetssätt.
Läs Helenes inlägg på esbribloggen
Fortsatt hög tillväxt för dataspelsföretag
Toca Boca är ett svenskt spelföretag som riktar sig till unga gamers.
Publicerad: 2021-03-09

Fortsatt hög tillväxt för dataspelsföretag

Den svenska dataspelsbranschen är en framgångssaga. Omsättningen har ökat med drygt 550 procent sedan 2012. År 2019 omsatte branschen 24,5 miljarder kronor.

Den svenska dataspelbranschen består av 435 små och stora företag med stor betydelse för svensk tillväxt. Digitaliseringen är en förutsättning för de här företagens existens, och dataspelsbranschen ligger i framkant när det gäller att skapa digitala erbjudanden.
Betydelsen av den fysiska produkten har nästan helt försvunnit för dessa företag. De verkar globalt genom att deras produktion och marknad saknar geografiska begränsningar, och tillväxtpotentialen bör därigenom vara fortsatt hög. Det menar författarna till rapporten Det svenska dataspelsundret – Digital transformation med gamification.

Coronapandemin 2020 var utmanande för många näringar, men den svenska dataspelsbranschen verkar ha gynnats. Författarna har jämfört försäljningen under vecka 16 för åren 2019 och 2020 och såg att försäljningen ökade med 23 procent i fjol. Detta sammanföll med en kraftig smittspridning och införda restriktioner på grund av pandemin. Onlinespel, där en mängd spelare kan spela samtidigt (så kallade multiplayerspel), kan antas fylla en funktion som ersättning för sociala fysiska kontakter under perioder då sådana är begränsade.

Rapporten har skrivits av forskarna Desirée Blankenburg Holm, Martin Johanson och David Sörhammar och finns att ladda ner kostnadsfritt på Entreprenörskapsforums webbplats.

Kontakta desiree.holm@fek.uu.se


Text: Helene Thorgrimsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu