Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Sociala företag räddar världen
 
Publicerad: 2021-03-15

Sociala företag räddar världen

Socialt entreprenörskap är viktigt för att lösa många sociala och miljömässiga utmaningar. Toppforskaren Siri Terjesen har forskat om detta i över 15 år och föreläser på ett Estrad:webbinarium 18 mars

- Myndigheternas insatser räcker inte till, och därför är sociala företag ett viktigt komplement för att stötta marginaliserade eller fattiga. Sociala företag är flexibla och deras affärsmodeller är ofta innovativa och skalbara, säger Siri Terjesen, professor på Florida Atlantic University, USA.

Statlig finansiering för sociala insatser är mestadels långsiktig och kan pågå även om det ursprungliga problemet har försvunnit. På det sättet används inte finansieringen där den gör mest nytta.

- Ett socialt företag är flexibelt. Om problemet minskar eller försvinner flyttar de verksamheten till ett annat område där deras resurser behövs bättre. På det sättet uppnås störst effekt av insatserna.

Det finns många olika typer av socialt entreprenörskap runt om i världen. De företagen kan vara förebilder och inspiration för de som själva har tankar på att starta ett socialt företag.

- Ett exempel på ett framgångsrikt socialt företag är Means i USA. De kopplar samman mataffärer och matgrossister som har överskott på mat med olika organisationer som distribuerar mat till behövande. På det sättet minskas matsvinnet och maten kommer till nytta.

- Sociala företag är med och räddar världen. Deras verksamhet fokuserar på att ta itu med miljömässiga och sociala problem, särskilt bland de som är marginaliserade och fattiga.

Vill du veta mer om socialt entreprenörskap?
Siri Terjesen delar med sig av sin egen och andras forskning på Estrad:webbinarium 18 mars. Hon kommer att presentera både fakta, siffror och exempel. Anmäl dig i dag.

Se Siri Terjesen prata om det kommande webbinariet.

Siri Terjesen är professor i entreprenörskap vid Florida Atlantic University (FAU) i Boca Raton, Florida, och professor II vid Norwegian School of Economics (Norges Handelshøyskole: NHH) i Bergen, Norge.


Text: Helene Thorgrimsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu