Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
Publicerad: 2007-06-14
Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2007:

Diana fick pris av FSF och Nutek

I slutet av maj 2007 var det dags för den tionde upplagan av FSF:s och Nuteks Entreprenörskapsvecka. Veckan inleddes i Stockholm, med officiell utdelning av FSF-Nutek Award som höjdpunkt. Årets pris, det elfte i ordningen, gick till forskarna bakom Dianaprojektet.

Dianaforskarna är fem till antalet, alla professorer vid ansedda amerikanska universitet, alla kvinnor: Candida Brush, Nancy Carter, Elizabeth Gatewood, Patricia Greene och Myra Hart. Nu är de också de första kvinnorna att få FSF:s och Nuteks pris för framstående entreprenörskapsforskning – av någon kallat för entreprenörskapets Nobelpris.

En av de inbjudna talarna var kommunikationsminister Åsa Torstensson. Hon berättade om regeringens mål: att förbättra det svenska företagsklimatet så att fler jobb kan skapas.

- En tredjedel av alla nya företag i Sverige startas av kvinnor. Nu satsar vi 100 miljoner kronor på bland annat utbildning, finansiering, forskning och kunskapsspridning kring kvinnors företagande, sa hon.

Långtgående implikationer
Därefter övergick Torstensson till sin uppgift som prisutdelare. FSF-Nutek Award består av en halv miljon kronor och statyn Guds hand av Carl Milles. Alla Dianaforskarna hade sina familjer på plats vid prisceremonin i Stockholm.

- Tack för det här fantastiska priset! Upprinnelsen till Diana var att vi fem ville jobba tillsammans, och att vi ville förstå mer om kvinnors företagande. Dels för företagarnas skull, och dels för samhällets. Forskningsresultaten har implikationer för alla typer av kvinnliga företagare, inom alla branscher och i alla länder, sa Patricia Greene direkt efter att forskargruppen mottagit priset.

- Vi vill också tacka våra familjer som har gjort det möjligt för oss att satsa på Dianaprojektet, tillade Candida Brush.

Gudinna för många
Diana grundades av de fem pristagarna 1999. Inom ramarna för projektet forskar de om kvinnors företagande, med tyngdpunkten på snabbväxande företag och riskkapital. Namnet Diana är hämtat från den romerska jaktgudinnan och syftar på att entreprenörer, speciellt kvinnor, måste jaga efter kapital.

Men Diana var, som dagens moderator Lars Nyberg från Nutek påpekade, inte bara gudinna över naturen och jakten. Hon var även fruktbarhetsgudinna och beskyddare av slavar. Nyberg bad Myra Hart kommentera detta när hon inledde presentationen av den prisvinnande forskargruppen och deras arbete.

- Att Diana var fruktbarhetens gudinna får mig att tänka på födelsen av nya idéer och företag. Att hon också var slavarnas beskyddare kan vi tolka som att entreprenörskapet är en motor för klassresor, sa Hart.

Hittills har Dianaprojektet producerat ett antal böcker, bokkapitel och vetenskapliga artiklar. Flera konferenser har också hållit inom ramarna för projektet. Hösten 2007 genomförs The 2nd Global Symposium on Growth Strategies for Women Entrepreneurs (se även sedan 13).

För mer info om priset: www.fsf.se och www.nutek.se
För mer info om Diana: www.esbri.se/diana


Text: Jonas Gustafsson


 
Kommentera artikeln
Kommentarer
Namn
Länk till egen sajt/blogg
Kommentar
 
Mest lästa artiklar nu