Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatSaras Sarasvathy lär sina studenter att våga fråga
Läs Helenes inlägg på esbribloggen

Grönt tema i Entré nr 3

Läs Entré som PDF

De gröna näringarna är på väg in i en era där robotisering, elektrifiering, AI och big data är lika viktigt som agronomi och klassisk teknik. För att öka innovationstakten har flera stora forsknings- och utvecklingsinitiativ startats i Sverige. Entré nr 3, 2019 har grön innovation som tema, och vi rapporterar om ny teknik som både är hållbar och effektiv.

- Vi är på väg att lämna paradigmet med linjära innovationssystem bakom oss. Enligt det kom de innovativa idéerna primärt från forskning och utveckling på företag eller inom akademi, och kommersialiserades därifrån. Det nya paradigmet utgår ifrån att världen är mer komplex. Det innebär att många parter med olika kompetens måste vara med och lösa utmaningarna, säger Charlotte Norrman.

Norrman är verksam vid Linköpings universitet och intervjuas i den långa tematexten. I temaartiklarna medverkar också Jonas Engström, Rise, Per-Anders Langendahl, SLU, samt Anna-Karin Hatt som är vd och koncernchef för LRF. Christina Nordin, generaldirektör för Jordbruksverket, har bidragit med ett inlägg under vinjetten ”Åsikten”.

I Entré kan du även läsa om CSR-arbete i mindre företag, hur spelföretagen tar hjälp av engagerade gamers, internationaliseringsmönster i svenska tillverknings- och handelsföretag, och företagarforstran i familjerna Wallenberg och Ekman.

På porträttsidan möter du Ester Barinaga, social entreprenör och praktiknära professor på Lunds universitet. Hon engagerar sig i hur lokala valutor kan stärka människor i de informella bebyggelser som växer fram utanför Kenyas storstäder.

- Storföretag och staten är inte tillräckligt nära de utsatta områdena, de kan inte lösa alla problem. Lokalbefolkningen har kunskap om närområdet, kan reagera snabbt och anpassa sig bäst. Därför måste vi hitta sätt att sprida sociala innovationer så att människor kan lösa sina egna sociala problem, säger Barinaga.

I Entré hittar du dessutom alltid notiser, boktips och andra aktualiteter inom entreprenörskaps-, innovations- och småföretagsområdet. I Entré nummer 3, 2019 rapporterar vi om aktuell forskning från bland annat Handelshögskolan i Stockholm, Uppsala universitet, Internationella handelshögskolan i Jönköping, KTH, och Stockholms universitet. Artiklarna från Entré finns också i Kunskapsbanken, och som PDF:er här på webben.

Saknar du eller en kollega en egen prenumeration på Entré? Klicka på länken ”Prenumeration” i menyraden till vänster så slipper ni gå miste om aktuell forskning framöver. Om ni är intresserade av att få ett ex av Entré nummer 3, 2019 kan ni ange det i rutan ”Meddelande”.

Prenumerera på tidningen Entré

Mest lästa artiklar nu